Tehnike kočenja

U ovom članku ćemo upoznati osnovne i napredne tehnike kočenja. Kako bi bolje razumjeli te tehnike, te proces kočenja općenito, prvo ćemo obraditi teoriju kočenja.

Sile kočenja su mnogo veće od sila ubrzanja (akceleracije), stoga se na kočenje treba obratiti posebna pozornost. Iako ovo zvuči trivijalno, mnogi vozači na to ne misle!

 

Kočenje i zaustavljanje vozila

Zaustavljanje vozila se sastoji od dva dijela – 1)reakcije, te 2)kočenja. Zaustavni put se dakle odnosi na put koji prođe od trenutka opažanja opasnosti do potpunog zaustavljanja vozila.

Put reakcije je duljina koju vozilo prevali od trenutka opažanja opasnosti do početka kočenja vozilom. Ovisi o vremenu reagiranja vozača te o brzini kretanja vozila.

Put kočenja je duljina koju vozilo prevali od početka izvođenja radnje kočenja, pa do potpunog zaustavljanja vozila. Ovisi o stanju kolnika i pneumatika vozila, brzini, te o vrsti kočnica (ali i o tehnici kočenja).

 

Put reakcije nije zanemariv kao što se na prvu može učiniti! Pogledajte sljedeće podatke koji pokazuju koliki put pređete vozilom prije nego li uopće stignete reagirati (prosječno vrijeme reakcije je 1 sekunda):

  • pri brzini od 50 km/h za 1s se prevali put od: 14 metara
  • pri brzini od 70 km/h za 1s se prevali put od: 20 metara
  • pri brzini od 90 km/h za 1s se prevali put od: 25 metara
  • pri brzini od 110 km/h za 1s se prevali put od: 31 metar
  • pri brzini od 130 km/h za 1s se prevali put od: 37 metara

Kočenje nije samo “sjedanje” (pritisak) na kočnicu i zaustavljanje vozila. Dobro kočenje je uvijek kompromis između kontrole vozila, te stvarnog usporenja vozila. Naime, povećanjem sile kočenja gubi se (ili umanjuje) sposobnost upravljanja, dok se slabijim kočenjem produljuje put kočenja. Kompromis je ovdje jako bitan.

Najbrže usporenje vozila se ostvaruje kočenjem koje je na granici blokiranja kotača.

 

Tehnike kočenja

Napomena: Tehnike kočenja isprobavajte i vježbajte na poligonu (stazi) ili na mjestu gdje ne ugrožavate druge!

Tehnike kočenja? Pa koliko komplicirano može biti pritisnuti kočnicu i zakočiti? Kao što smo već rekli, dobra tehnika kočenja je kompromis između mogućnosti upravljanja vozilom tijekom kočenja, i duljine zaustavnog puta vozila. Obraditi ćemo nekoliko tehnika kočenja:

  1. Kočenje uz pomoć ABS-a
  2. Kočenje blokiranjem kotača
  3. Ritmično kočenje
  4. Rubno kočenje (treshold braking) – napredna tehnika

Na slici je prikazan zaustavni put za svaku pojedinu tehniku u idealnim uvjetima prianjanja.

Ne postoji “Najbolja” tehnika kočenja, tehnika kočenja ovisi isključivo o situaciji i uvjetima u kojima se nalazite. Iako neke od ovih tehnika Vas neće najbrže zaustaviti, ne znači da nisu korisne u određenim situacijama. Kod kočenja nije bitan samo zaustavni put, već i mogućnost upravljanja vozilom, a to neće biti moguće ukoliko blokirate kotače!

Također, sve tehnike u kojima se spominje blokiranje kotača važe za vozila bez ABS-a.

 

1. Kočenje uz pomoć ABS-a

Kada se govori o kočenju u svakodnevnoj vožnji – ABS (Anti-lock braking system) je najvažniji elektronički sustav u modernim vozilima. ABS sustav sprječava blokiranje kotača, povećavajući time stabilnost i kontrolu nad vozilom. O tome kako ABS radi, gdje je koristan, a gdje ga valja isključiti, pogledajte u detaljno obrađenoj temi ABS – sustav protiv blokiranja kotača.

ABS je reaktivan sustav, što znači da se aktivira kada kada dođe do blokiranja kotača. Ovdje važi ona stara izreka: “bolje spriječiti nego liječiti” – nemojte da Vam uđe u naviku naglo kočiti i aktivirati ABS.

Ako se sustav aktivira zadržite postojan i relativno snažan pritisak na papučicu kočnice. Nikako ne “pumpajte” kočnicu jer time poništavate pozitivne učinke ABS-a.

Ako ste na stazi, bolja tehnika od ove je rubno kočenje, o kojoj će biti riječi nešto kasnije.

 

2. Kočenje blokiranjem kotača

Ova tehnika Vas neće brzo usporiti kao npr. rubno kočenje. Ali postoje i uvjeti gdje je ova tehnika jako korisna. Vozeći po snijegu ABS Vas neće najbrže zaustaviti, ali Vam omogućuje upravljanje (skretanje) vozilom. Tehnikom blokiranja kotača ćete se najefikasnije zaustaviti na mekim ili čak skliskim površinama, kao što su snijeg ili šljunak.

Blokiranjem kotača na snijegu, ispred pneumatika se “gomila” sloj snijega koji pomaže pri kočenju. Također je bitno napomenuti da ovom tehnikom gubite mogućnost upravljanja vozilom, stoga je potrebno pažljivo balansiranje između kočenja i upravljanja pri većim brzinama. To nas dovodi do sljedeće tehnike..

 

3. Ritmično kočenje

Ovakva tehnika kočenja se koristi na površinama sa slabom mogućnosti prianjanja, kao što su mokra i zaleđena cesta. Primjenom ove tehnike zapravo se balansira između kočenja (usporavanja vozila) i upravljanja. Naime, prilikom kočenja na ovakvoj površini kotači će se vrlo brzo blokirati usporavajući vozilo, ali ste izgubili mogućnost upravljanja vozilom. Popuštanjem kočnice kotači se odblokiraju, te ponovno imate mogućnost upravljanja vozilom koju koristite za održavanje željenog smjera kretanja.

Ova tehnika se ne smije koristiti na površinama koje omogućuju dobro prianjanje pneumatika. Primjenom ove tehnike u takvim uvjetima će rezultirati naglim izmjenama težišta vozila što će vrlo vjerojatno poremetiti njegovu stabilnost, pogotovo prilikom savladavanja zavoja.

 

4. Rubno kočenje

Rubno kočenje je tehnika koja koristi sve mogućnosti vašeg vozila za najbrže moguće zaustavljanje na asfaltu. Tehnika se temelji na takvom kočenju koje je na samoj granici blokiranja kotača. U praksi je jako teško odrediti ovu granicu zbog raznih faktora koji su u igri, kao npr. vrsta i stanje kolnika, vrsta i stanje pneumatika, temperatura kočnica..

I najboljim vozačima se dogodi da ponekad blokiraju kotače. Bitno je ne paničariti u takvoj situaciji već lagano popustiti kočnicu, a zatim pokušati ponovno sa neznatno manjim pritiskom na kočnicu.

 

Kočenje u nepovoljnim uvjetima

Pod nepovoljnim uvjetima se misli na takve uvjete u kojima je smanjena mogućnost prianjanja pneumatika, kao što su snijeg i led. U takvim uvjetima se može imati koristi kočenjem tehnikom blokiranja kotača. Studija Američkog instituta za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) potvrđuje da ova, i slične tehnike skraćuju zaustavni put za do 22% u odnosu na kočenje ABS-om.