Tehnike upravljanja vozilom

Što je to tehnika vožnje?

Tehnika vožnje je način na koji upravljamo vozilom. Predstavlja naše ukupne sposobnosti upravljanja vozilom te znanje i razumijevanje temeljnih koncepata automoto svijeta, kao što su: prianjanje, ubrzanje ili akceleracija, usporenje ili deceleracija, tehnike upravljanja, tehnike kočenja, izmjena težišta vozila, …

Vozeći automobil sa 50% njegovog potencijala možete (uz manji rizik) naglo kočiti, ubrzavati i skretati. Na ovakvo ponašanje možete zaboraviti ukoliko planirate voziti brzo. Grešku ćete napraviti samo jednom!

Kod brze vožnje najvažnije tehnike su: nježni pokreti upravljačem, glatke i precizne izmjene stupnjeva prijenosa, izbjegavanje neželjenih prijenosa težišta vozila, jednoliko ubrzanje, te progresivno kočenje. Dakle, ključ uspjeha je u nježnim, jednolikim/progresivnim pokretima!

Nagli (agresivni) pokreti se trebaju izbjegavati jer agresivna vožnja znači i rizičnija vožnja! Osim toga takvom vožnjom se brže troše potrošni dijelovi vozila te se troši znatno više goriva, a na cilj se stigne sporije od strateške (defenzivne) vožnje, ili se uopće ne stigne!

U ovom članku ćemo obraditi sljedeće teme:

  • Upravljanje
  • Kočenje i ubrzanje
  • Izmjenu brzina
  • Promjene težišta
  • Usklađivanje broja okretaja

 

Upravljanje:

Stariji vozači vole položaj ruku koji odgovara kazaljkama sata 10 – 2. Što je sasvim u redu za starija vozila. Kod novijih vozila, prilikom aktivacije zračnog jastuka, palci vozača u ovom položaju se nalaze direktno na udaru mehanizma zračnog jastuka. Primarno zbog ovog razloga savjetuje se položaj 9-3. Na trkačkoj stazi, položaj 9-2 daje dovoljno prostora za savladavanje prilično oštrog zavoja.

Prilikom savladavanja zavoja izbjegavajte naglo uletavanje u zavoj. Činite to laganim, progresivnim pokretom upravljača na način da se težište pomakne izvan automobila progresivno. Izbjegavajte kočenje i naglo ubrzanje na početku zavoja (i tokom ako je moguće) jer su ovo najkritičnije točke, u kojima je najvjerojatnije da će doći do preupravljanja, odnosno podupravljanja vozila.

Pogledajte također i detaljno obrađenu temu – pravilan položaj za upravljačem.

 

Kočenje i ubrzanje:

Kočiti možete puno brže nego li ubrzavati, stoga su sile kočenja mnogo veće te je veća i mogućnost gubitka kontrole nad vozilom. Kočiti treba “glatko”, nikako ne “sjesti” na kočnicu, dakle tajna je u progresivnom kočenju. Time se izbjegava neželjena promjena težišta koja uzrokuje nestabilnost vozila.

Ubrzavati treba jednako tako, progresivnim doziranjem gasa. Pretjerano doziranje gasa će rezultirati proklizavanjem pogonskih kotača, a to znači i sporiji start!

Pogledajte također i detaljno obrađenu temu – kočenje.

 

Mijenjanje brzina:

Kod mijenjanja brzina bitno je izbjegavati nagle promjene težišta vozila. Primjer mijenjanja u nižu brzinu: vozite u trećoj brzini do oko 3500 okretaja. Prebacite u drugu i otpustite spojku umjereno brzo. Osjetit će se nagla promjena težišta automobila ka naprijed. U ekstremnim situacijama (npr. nepovoljni vremenski uvjeti) može doći i do blokiranja pogonskih kotača.

Kako bi izbjegli neželjenu promjenu težišta (nestabilnost) koristite tehniku usklađivanja broja okretaja, o kojoj će biti riječi malo poslije.

Nikada ne mijenjajte brzinu unutar zavoja. Prije zavoja se pripremite kako biste uspješno prošli kroz isti, te ostvarili željeno ubrzanje na izlasku.

Pogledajte također i detaljno obrađenu temu – mijenjanje brzina.

 

Težište automobila:

Promjena težišta automobila je često nepoželjna i treba je izbjegavati zbog toga što remeti stabilnost samog vozila, te time povećava mogućnost gubitka kontrole. Iznimno je bitno izbjegavati nagle pokrete upravljača, pogotovo kod velikih brzina.

Promjenu težišta automobila možete iskoristiti i u svoju korist. Prilazeći zavoju podignite nogu s gasa tako da se lagano osjeti prijenos težišta naprijed. Ovo će vjerojatno povećati prianjanje prednjih kotača, omogućiti bolje savladavanje zavoja, te smanjiti mogućnost podupravljanja.

Pogledajte također i detaljno obrađenu temu – promjena težišta automobila.

 

Usklađivanje broja okretaja:

Ova tehnika pridonosi ugodnijoj vožnji prilikom prebacivanja u nižu brzinu, ovo se radi kako bi se ostvarilo kočenje motorom. Dobar primjer se nalazi u dijelu iznad “Mijenjanje brzina”.

Prilikom mijenjanja u nižu brzinu, pritisne se spojka, te se odabere željena brzina. Zatim se dozira gas (za ovo je potreban osjećaj koji se dobije praksom) i polagano se otpušta spojka.

Pogledajte također i detaljno obrađenu temu – usklađivanje broja okretaja.