Pravilno sjedenje u automobilu

Uvod

Pravilan položaj za upravljačem vozila je veoma bitan faktor koji utječe na sigurnost u vožnji. Pravilnim položajem za upravljačem umanjujete vrijeme reakcije u opasnim situacijama, sprječavate nastanak ozljeda koje nastanu zbog nepravilnog sjedenja (jako velik je popis ovih ozljeda), te se ugodnije voziti s vama zbog bolje kontrole (manje naglih pokreta).

U ovom tekstu ćemo govoriti o:

  1. Pravilan položaj za upravljačem,
  2. utjecaj položaja sjedenja na sigurnost,
  3. posljedice nepravilnog sjedenja.

 

1. Pravilan položaj za upravljačem

Pravilna pozicija sjedala:

– Sjedalo treba biti na takvoj udaljenosti da nemate mogućnost ispružiti noge do kraja. Dakle, podesite udaljenost tako da koljeno bude savijeno i nakon pritiska spojke do kraja.

Objašnjenje: U slučaju opasnosti refleksno ćete se oduprijeti nogama od naslona za nogu ili od papučice kočnice i slično. Ukoliko u takvoj situaciji možete ispružiti nogu do kraja – sav udarac će se prenijeti na kukove. Uzevši u obzir da pri frontalnom sudaru od samo 50km/h prosječna osoba ima težinu preko 5000 kg, jasno je da postoji opasnost od loma kukova, a radi se “samo” o brzini od 50km/h!

Nadalje, kada su noge ispružene centar mase je dalje od tijela, stoga vam je potrebno više snage i vremena da biste pomaknuli nogu. Što su noge bliže to je brzina pomicanja noge sa gasa na kočnicu veća. Također ukoliko možete ispružiti nogu, postoji i povećana opasnost da će Vam noga jednostavno skliznuti s papučice.

– Naslonjač ne smije biti previše zalegnut, a pravilan (siguran) položaj je takav u kojem se ruke ne mogu ispružiti do kraja, odnosno u kojem se zglob ruke postavi na vrh volana uz blagi luk u laktu.

Objašnjenje: Kao i kod ispruženih nogu, tako se i ovdje u slučaju opasnosti čovjek refleksno opire rukama o volan. Ako ruke možete skroz ispružiti sav udarac će se prenijeti na ramena te često slijedi lom istih (ramena, kao i gotovo svaki drugi dio tijela, jednostavno ne mogu podnijeti tolika opterećenja).

Nadalje, ako su ruke skroz ispružene – 30% ćete sporije zakrenuti upravljač. Ukoliko kod zanošenja vozila zakasnite samo stotinku sekunde – više nećete biti u mogućnosti povratiti kontrolu nad vozilom. (Ispružite skroz ruke ispred sebe i zakrenite u jednom smjeru što brže možete, kao da držite upravljač. Sada to isto ponovite sa rukama blizu tijela. Što primjećujete?).

– Naslon za glavu mora biti podešen da podupire glavu, i da je koji centimetar iznad glave.

Objašnjenje: Ukoliko iza glave nema naslona za glavu sigurno će doći do ozbiljnih ozljeda i pri benignom sudaru. Bez naslona za glavu, a ako Vas netko udari sa stražnje strane vozila, glava će trznuti unatrag što će rezultirati puknućem vratne kralježnice i pri vrlo malim brzinama.

U slučaju opasnosti refleksno ćete se oduprijeti i nogama i rukama, zbog čega ćete se malo izdignuti iz sjedala, stoga je bitno da naslon za glavu bude malo iznad glave pri normalnom sjedenju.

 

Pravilno rukovanje upravljačem:

– Obje ruke uvijek kada je moguće trebaju biti na upravljaču.

– Pravilan položaj ruku odgovara kazaljkama sata: 9-3 h (slika desno).

– Tijekom okretanja upravljača ruke ne smiju udarati o koljena. Ovo se obično ispravi podešavanjem upravljača, a ako se nema takva mogućnost treba podesiti visinu sjedala.

– Prilikom nailaska na zavoj, obavezna je korekcija kako bi se zavoj savladao bez isprepletanja ruku, odnosno bez potrebe za puštanjem upravljača s jednom rukom.

 

2. Utjecaj položaja sjedenja na sigurnost

Već smo naveli opasne posljedice koje nastaju kao rezultat nepravilnog sjedenja za upravljačem automobila. Ovdje ćemo ih samo nabrojati:

  1. Povećan rizik od ozljeda i pri benignim sudarima,
  2. 30% više vremena potrebno za rekaciju nakon uočene opasnosti,
  3. Gubitak kontrole uslijed nepravilnog sjedenja.

 

3. Ozljede koje nastaju nepravilnim sjedenjem

Ozljede kukova su često posljedica sudara, a nastaju uslijed nepravilnog sjedenja. Ove ozlijede spadaju u teške tjelesne ozlijede, a oporavak o istih je dugotrajan i rijetko potpun. Starenjem ove ozlijede se vraćaju u obliku boli i smanjenju pokretljivosti. Velik broj osoba koje su pretrpjele ove ozljede kažu da bol nikada ne prestane, sve do zamjene kukova umjetnima!

Ukoliko doživite ovakvu nesreću obavezno se konzultirajte sa liječnikom o mogućim implikacijama, te eventualnoj operaciji nakon određenog vremena (ukoliko oporavak ne bude zadovoljavajući). Nakon konzultacije proučite vaše zdravstveno osiguranje, po potrebi uplaćujte dodatno osiguranje kako se nebiste morali brinuti o troškovima operativnog zahvata ili dodatnog liječenja.

 


Ozlijede vrata su česta vrsta ozljeda u automobilskim nesrećama.

Najčešće ozljede su deformacija (neck strain) koja nastaje uslijed naglog trzaja glave, ozljeda zatiljnog živca (Cervical Radiculopathy / pinched nerve) što za posljedicu ima slabost u rukama i mišićima, bol u vratu uslijed ozlijede vratnog diska (Herniated Disc) što rezultira ispuštanjem kemikalije koja nadražuje živac te na taj način uzrokuje bol, itd..

 

 

Ozljede lica, mogu nastati od gotovo bilo čega – udarac u upravljač, kontrolnu ploču, staklo, itd.. Ovakve ozlijede su uglavnom rezultat ne korištenja sigurnosnog pojasa!

 

 

 

 

Nadam se da ćete ozbiljno shvatiti stvari koje ste naučili iz ovog članka, one će Vam pomoći da izbjegnete teže ozlijede pri relativno bezazlenim brzinama. Ono što sada trebate napraviti je podesiti vaše vozilo prema uputama iz ovog članka i tako ostati sjediti 15 dana. Nakon tog perioda prilagodbe izgledat će Vam da oduvijek tako sjedite, bit će Vam sasvim svejedno, a bit ćete puno sigurniji!