Usklađivanje broja okretaja

Usklađivanje broja okretaja je tehnika koja se koristi prilikom prebacivanja u niži stupanj prijenosa tijekom usporenja i/ili kočenja. Pravilnom primjenom ove tehnike se mogu nježno mijenjati brzine, bez naglih promjena težišta vozila i “udaraca”.

Osim toga, usklađivanjem broja okretaja se sprječava kočenje motorom, što u ekstremnim slučajevima (u zavoju) može rezultirati blokiranjem kotača uslijed nagle promjene težišta vozila.

Postupak usklađivanja broja okretaja

 • Ubrzajte i održite stalnu brzinu u trećem stupnju prijenosa na 3500 rpm,
 • kočite dok brzina motora ne bude prikladna za ubacivanje u niži stupanj prijenosa,
 • pritisnite spojku i prebacite ručicu mjenjača u (2.) niži stupanj prijenosa,
 • (!) kada bi sad pustili spojku osjetio bi se prijenos težišta vozila u naprijed. Ovo se dogodi zbog toga što je brzina motora opala nakon pritiska na spojku, te se sada naglo poveća nakon ponovnog puštanja spojke. Umjesto da pustite spojku napravite sljedeće;
 • dozirajte gas kako biste povećali broj okretaja,
 • otpustite spojku. Ukoliko je izvedeno pravilno neće se osjetiti trzaj.

Nije bitno savršeno precizno dozirati gas i povećati broj okretaja. I malim povećanjem broja okretaja osjetit ćete razliku, jer bolje je i malo povećanje broja okretaja nego nikakvo. S iskustvom ćete postati precizniji.

 • anoniman

  hvala , baš mi je to sad okupacija

 • Darko

  Dakle, ako sam dobro razumio….smanjim brzinu, pritisnem kvačilo, ubacim u niži stepen mijenjač, dodam gas (za vrijeme dok mi je pritisnuto kvačilo do kraja), i, uz pritisnut gas puštam kvačilo? Ili dodam gas, pa skinem nogu sa gasa i lagano puštam kvačilo?
  Isto tako, ako dovoljno smanjim brzinu, ja kad mijenjam u niži stepen i bez usklađivanja broja obrtaja, meni sve glatko ide…
  Pozdrav.

  • Tomislav Seser

   Pozdrav Darko,
   gas dodate kratkim pritiskom na papučicu gasa (koliko je to vremenski ovisi o vozilu, ali u principu je to 0,5-1 sekunde; odnosno pritsnete onoliko koliko mislite da je potrebno kako bi se broj okretaja popeo na otprilike jednaku vrijednost na kojoj će biti nakon puštanja spojke). Nakon pritiska na gas pustite spojku.

   U praksi se taj pritisak na papučicu gasa/puštanje spojke događa praktički istovremeno, odnosno pritisak na papučicu gasa se dešava djelić sekunde prije popuštanja spojke.

   U vezi tog drugog djela vaše poruke; ukoliko se kod prebacivanja u nižu brzinu ne poveća broj okretaja, a što za sobom povlači i trzaj, onda ste previše usporili u većem stupnju prijenosa. To konkretno znači da ste preopteretili mjenjački sklop (getribu).
   To možete i sami uočiti kod starijih vozača kada voze npr. 80km/h u 5. stupnju prijenosa, i onda koče pred semafor, a koče na način da automobil uspori do 30-ak km/h prije nego li se dogodi pritisak na spojku. Opterećenje na mjenjački sklop je vrlo veliko ali se ne osjeti, posebice kod automobila manje snage, a zbog toga što je pritisnuta kočnica.
   Ukoliko bi u tom trenutku, umjesto pritska na spojku, popustili kočnicu, automobil bi se počeo tresti (na isti način kao kada pokušate krenuti s mjesta u trećoj brzini). Takva trešnja se ne osjeti zbog toga što kočnica kontrolira, odnosno stvara pritisak na motor i mjenjački sklop. Kod automobila s jačim motorom ima se osjećaj kao da vas nešto gura naprijed, tj. da automobil ne koči ispravno…

 • Milan

  Moze li jedno pojasnjenje?
  Negdje sam procitao da kada hocemo da sto prije zaustavimo vozilo i, na primjer, prebacimo iz trece u drugu i laganije pustamo kvacilo i pritiskamo kocnicu da ustvari tada kocimo kvacilom i mjenjacem i da ih to dosta opterecuje, te da to nije kocenje motorom…
  Ja sam do sad tako kocio pa me zanima da li sam pogresno radio i ako jesam, zahvalan bih bio na objasnjenju kako kociti motorm.