Agresivni vozači

Da li spadate u tu skupinu vozača? Nemojte brzati s odgovorom.. Da bismo znali odgovoriti na ovo pitanje potrebno je prethodno definirati pojam agresivne vožnje.

Agresivna vožnja je takvo ponašanje u prometu koje odstupa od ponašanja propisanog zakonom o sigurnosti prometa na cestama, a prvenstveno u cilju provociranja drugih sudionika u prometu, te izvođenja opasnih radnji pretjecanja, prestrojavanja (slalom vožnja), ljepljenje za auspuh drugim vozačima, itd. Nabrojena ponašanja (navike) predstavljaju najopasnije oblike agresivne vožnje!

Pod agresivnu vožnju vožnju se, osim navedenog, ubrajaju i nagla ubrzanja, nagla usporavanja, nagli pokreti upravljačem, itd.

Sada pokušajte odgovoriti na postavljeno pitanje..

 

Korist od agresivne vožnje?

Nikakve se koristi nema od agresivne vožnje. Agresivnom vožnjom ugrožavate druge sudionike prometa, povisuje Vam se krvni tlak, jače hvatate upravljač (nakon malo vremena bole ruke), naprežete oči,… I najvažnije – nećete brže stići na Vaše odredište.

Ako u gradu primijetite nekoga tko vozi agresivno, izvodi slalom vožnju, a ipak ga vidite na iduća dva-tri semafora, onda Vam je jasno da takva vožnja ne doprinosi bržem dolasku na cilj. Doprinosi zato drastičnoj potrošnji goriva, “uništavanju” vozila, te povećanju opasnosti od nesreće.

Ne doživljavajte putovanje automobilom kao nužno zlo da biste došli od točke A do točke B. Iskoristite to putovanje za slušanje glazbe, opuštanje, ili bilo što drugo. Pri tome nikako ne mislim na stvari koje Vas ometaju u vožnji. Tijekom života mnogo ćete vremena provesti za upravljačem, nemojte ga provesti živcirajući se i u ljutnji.

 

Agresivni vozači == Opasnost

Kada uočite ovakvo ponašanje vozača – propustite ih. Nije se zbog njih vrijedno živcirati.

Ali što ako ste Vi napravili pogrešku, npr. oduzeli prednost agresivnom vozaču, ili mu presjekli put, a on krene za Vama, lijepi Vam se za auspuh, pa počne i trubiti… Kako postupiti u takvoj situaciji?

Evo što biste trebali napraviti (u cilju izbjegavanja sukoba):

  • Skrenite više puta u desno. Ako shvati da se vrtite u krug, možda izgubi interes.
  • Ako ga se tako ne riješite, a vidite da postaje agresivniji – upamtite marku vozila i registarske oznake, te pozovite policiju.
    (!)Nikako mu nemojte dati do znanja da ste pozvali policiju, jer će ga to samo još više naljutiti.
  • Ako ne uspijevate pozvati policiju, vozite do policijske postaje. Ako ste u nepoznatom gradu i ne znate gdje je policijska postaja, vozite se po većim ulicama, jer tu ima ljudi, a vjerojatno je da ćete uočiti i policiju.
  • Kada uočite policiju, Vaš “pratitelj” će se naglo upristojiti. Vi se zaustavite pored policije i prijavite događaj te im dajte podatke o tom vozilu.